A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Munkagép Monitor

Munkagépek több oldalról

facebook youtube rss

Újabb szabályozások a beruházások támogatásában.

Brüsszel ebben az évben fogadta el a bizottsági iránymutatás alapján készített javaslatot, így az új szabályok 2014. július 1-ével lépnek hatályba. Ettől az időponttól kezdve a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

 

A legjelentősebb a változás a Közép-Magyarország régióban, ahol a korábbi 30 százalék – Budapest esetén 10 százalék – helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken, azaz alapesetben nem vehető igénybe támogatás. A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással. A fejlesztési térkép módosításának következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint. (A Közép-Magyarországi támogatott térségek listáját lásd a lenti táblázatban)

 

 

 

 

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program

Négy régióban – Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban – nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető. A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők. Különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió ún. nem támogatott területén, hiszen itt a most benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek, még ha korlátozott mértékben is, adókedvezményben.

A fejlesztési támogatások arányának alakulása az egyes régiókban

Maximális támogatási intenzitások (%) 2014-2020 között*

                                  nagyvállalat                 középvállalat             mikro-és  kisvállalat                
Közép-Dunántúl (Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom megyék) 35 45 55
Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyék) 25 35 45
Észak-Magyaroszág (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
Észak-Alföld (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék)
Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megyék)
Dél-Dunántúl (Somogy, Tolna, Baranya megyék)
50 60 70

*elméleti maximum, az egyes felhívások alacsonyabb mértéket is meghatározhatnak

 

Érdemes előre készülni a várható kiírásokra, ezzel időben a fejlesztési forrásokhoz juthat.

 

Amennyiben Önöknél is  fejlesztési igény merülne fel, kérjük keressen Bennünket bizalommal!