A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Munkagép Monitor

Munkagépek több oldalról

facebook youtube rss

Homlokrakodók üzemeltetéséről általánosan

 

Homlokrakodó gép üzemeltetéséről általában

 

Felhívjuk figyelmét, hogy az itt leírtak a gyártói előírásoknak

megfelelően változhatnak, minden esetben tájékozódjon a gép

forgalmazójánál. A leírás nem helyettesíti a gyártó által megadott

információkat!

 

Mindig ellenőrizze a gép megfelelő karbantartását.

A motor indítása előtt

          A munkagép állapota

Minden nap végezze el a következő ellenőrzéseket a motor első beindítása előtt, és szükség esetén végezze el a gép javítását az üzemeltetést megelőzően. Ha ezeket az ellenőrzéseket nem végzik el megfelelően, az súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

•      Ellenőrizze a hűtőfolyadék, a benzin, és a hidraulikaolaj szintjét, nézze meg, hogy a légszűrő nem              tömődött-e el, ellenőrizze, hogy az elektromos vezetékek épek-e.

•      Vizsgálja meg a mérőműszerek és a kamerák (ha a felszereltség része) működését, a tükrök szögét.

•      Ellenőrizze, hogy a pedálok szabadon mozognak-e, és hogy a vezérlőkar(ok) elengedve                              visszaáll(nak)-e az üres helyzetbe.

•      Ellenőrizze a munkaeszköz megfelelő csatlakoztatását és rögzítését.

.      Nagyon fontos, hogy csak a gyártó által előírt üzemanyagot és kenőanyag minőséget hasznája.

 

Győződjön meg arról, hogy a gép rendelkezik-e az adott munka elvégzéshez szükséges világító berendezésekkel, és ellenőrizze azok megfelelő működését.

Az ellenőrzések elvégzése előtt álljon át a munkagéppel egy akadályoktól mentes területre, és működtesse a gépet lassan. Ne engedjen senkit a munkagép közelébe.

Legyen tisztában a gép maximális működési méreteivel.

 

        A munkavégzés helyszíne

A munkagép üzemeltetésének megkezdése előtt alaposan mérje fel a munkaterület veszélyforrásait, például a földalatti közművezetékeket, az elektromos felsővezetékeket, az instabil talajt, a meredek lejtőket stb.

A motor beindítását és a munkagép mozgatását megelőzően ellenőrizze, hogy senki nem tartózkodik a gép alatt, a gép körül vagy a gépen.

Ismerje meg a munkagép és a munkaeszköz szélességét és hosszúságát, hogy kellő távolságot tudjon tartani, amikor a munkagéppel vagy a munkaeszközzel kerítések és más határoló akadályok mellett halad el.

 

Ismerje meg az illető munkaterületen szokásos kézjeleket, valamint a jeladásra illetékes személyeket. Csak egy személy kézjeleit kövesse.

Amennyiben a nyílt utcán kell dolgoznia, óvja a járókelők és az autók biztonságát: jelöljön ki egy személyt a munkaterület közlekedésének felügyeletére, vagy állítson fel kerítést a munkaterület körül, és lássa el „Belépni tilos” felirattal.

Állítson fel barikádot vagy kerítést, lássa el „Belépni tilos” felirattal, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy mások ne tudják megközelíteni a munkaterületet, illetve ne tudjanak belépni oda. Ha valaki túl közel megy a mozgó munkagéphez, beszorulhat vagy a munkagép részei közé kerülhet, ez pedig súlyos vagy halálos személyi sérüléshez vezethet.

 

        Az abroncsok nyomásának és állapotának ellenőrzése

Tartsa a megfelelő szinten, de ne növelje túl magasra az abroncsnyomást. Minden nap vizsgálja meg az abroncsokat és a kerekeket. Az abroncsok felfújásakor kövesse a gyártó előírásait.

 

        Be- és kiszállás

Ha a munkagépbe való beszállás vagy a kiszállás előtt olajat, zsiradékot vagy sarat talál a kapaszkodókon vagy a lépcsőkön, akkor azonnal távolítsa el azt. Ezeket a részeket tartsa mindig tisztán. Javítson ki minden hibát, és húzza meg a laza csavarokat.

Soha ne ugorjon fel a gépre, illetve ne ugorjon le róla. Különösen fontos, hogy soha ne szálljon fel vagy le, ha a gép mozog. Ez súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

Be- és kiszálláskor mindig arccal a gép felé álljon. Tartsa be a három támaszkodási pont (mindkét láb és egyik kéz, vagy egyik láb és mindkét kéz) szabályát a kapaszkodók és lépcsők segítségével, hogy biztonságosan meg tudja magát tartani.

Be- és kiszálláskor ne kapaszkodjon a vezérlőkarokba.

Rögzítse az ajtót biztonságosan. Ha az ajtó belső fogójába kapaszkodik, amikor az ajtón kívüli platformra lép, és az ajtó nincs erősen rögzítve, az ajtó elmozdulhat, Ön pedig leeshet, amely halálhoz vagy súlyos sérülésekhez vezethet.

Be- és kiszálláskor ne tartson a kezében szerszámokat vagy tartozékokat.

 

        Tisztítás

Távolítsa el a motortérben, a kipufogódobokban és az akkumulátor környékén felgyülemlett szalmaszálakat, fadarabokat, leveleket, füvet, papírt és más gyúlékony törmeléket. Tisztítsa meg az ablaküvegeket, a tükröket, a kapaszkodókat és a lépcsőket.

Ne hagyjon szerszámokat vagy alkatrészeket a vezetőfülkében. A munkagép üzemeltetésekor a rezgés hatására a szerszámok és az alkatrészek leeshetnek, és kárt okozhatnak a vezérlőkarokban és a kapcsolókban. A szerszámok és az alkatrészek beszorulhatnak a vezérlőkarok közé is, ez pedig a munkaeszközök véletlenszerű mozgatásával súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

Amikor a vezetőfülkébe lép, mindig tisztítsa meg cipőjét a sártól és olajtól. Ha a pedálokat olajos vagy sáros cipővel kezeli, a lába lecsúszhat a vezérlőkről, illetve a szennyeződések zavart okozhatnak a vezérlőkarok működésében.

A hamutartó használata után győződjön meg arról, hogy a csikkeket és a gyufákat teljesen eloltotta, és a hamutartót lezárta.

Tisztítsa meg az ablaküvegeket és a munkalámpákat a jó látási viszonyok érdekében.

Ne ragasszon tapadókorongokat az üvegre. A tapadókorongok nagyítóként működve tüzet okozhatnak.

Soha ne vigyen be gyúlékony vagy robbanásveszélyes anyagokat a vezetőfülkébe. Ne hagyjon öngyújtót a vezetőfülkében. Ha a vezetőfülke belső hőmérséklete túl magassá válik, az öngyújtó felrobbanhat.

Rögzítsen alaposan minden olyan mozgatható tárgyat (például ételhordót és egyéb tárgyakat), amely nem a munkagép része.

 

        Kezelőállás

Ellenőrizze a biztonsági öv és a rögzítőelemek állapotát. Cserélje ki a kopott vagy sérült alkatrészeket. A visszahúzható biztonsági övön ne használjon övmeghosszabbítót.

Állítsa be az ülést úgy, hogy a kezelő a pedál teljes úthosszát elérje, amikor a háta az ülés háttámlájához ér.

Tartson zárva minden ablakot és ajtót a munkagépen.

Állítsa be a kezelő ülését úgy, hogy kényelmesen lehessen elvégezni a műveleteket, és ellenőrizze, hogy a biztonsági övön és a rögzítő elemeken nem látszik-e sérülés vagy túlzott kopás.

Soha ne működtesse a vezérlőket ablakon benyúlva. Ne próbálja működtetni a munkagépet, ha nem a kezelő ülésében ül, és nincs bekötve a biztonsági öve.

Állítsa be és tisztítsa meg a tükröket, hogy a kezelő üléséből tisztán látható legyen a munkagép hátsó része.

Amikor feláll a kezelő üléséből, a vezérlőrendszert ha lehet kapcsolja ki. Ha véletlenül elmozdítja a munkaeszköz vezérlőkarjait, amikor azok nincsenek zárolt helyzetben, a gép hirtelen mozogni kezdhet és károkat, illetve súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

 

        Biztonsági öv

Ellenőrizze naponta a biztonsági öv megfelelő működését.

Ellenőrizze gyakrabban a biztonságiöv-rendszert, ha a munkagép szélsőséges környezeti vagy felhasználási feltételeknek van kitéve. Végezze el a következő ellenőrzéseket, és szükség esetén cserélje ki a biztonságiöv-rendszert:

1.     Ellenőrizze a hevedert. Ha a rendszer övvisszahúzó szerkezettel van ellátva, húzza ki teljesen a hevedert, és vizsgálja meg azt a teljes hosszában. Vizsgálja meg, hogy nem talál-e szakadást, elhasználódást, kopást, szennyeződést vagy merevséget.

2.     Ellenőrizze a csat és a zár megfelelő működését.

3.     Győződjön meg róla, hogy a zárnyelv nem túlzottan kopott vagy deformálódott, illetve hogy a csat nem sérült, a tok pedig nem törött.

4.     Ellenőrizze az övvisszahúzó szerkezet hevederfelcsévélő egységét (ha a felszereltség része): húzza ki a hevedert, és ellenőrizze a kicsévélés és a visszahúzás megfelelő működését.

5.     Ellenőrizze a heveder azon részeit, amelyek a nap ultraibolya (UV) sugárzásának vagy jelentős mennyiségű pornak, szennyeződésnek vannak kitéve. Ha ezeken a részeken a heveder eredeti színe jelentősen ki van fakulva és/vagy a heveder erősen szennyezett, az erőssége csökkenhet.


        Kilátással kapcsolatos információk

 

A hátsó kamera (ha a felszereltség része) és a tükrök további lehetőséget kínálnak a kezelőnek a munkaterület áttekintésére.

 

A munkagép felszereltségéhez kilátást segítő eszközök, például tükrök vagy hátsó kamera is tartozhatnak. Ezeknek az eszközöknek a használatakor is lehetnek olyan holtterek, amelyek nem láthatóak a kezelő üléséből. A járókelőket mindig tartsa távol a munkaterülettől. A munkagép üzemeltetésekor legyen óvatos, és mindig tekintsen a haladás irányába.

Állítsa be úgy a kilátást segítő eszközöket, hogy azok a lehető legjobb rálátást biztosítsák a munkagép környékére.

Mielőtt mozgásba hozza a gépet, a tükrök és a monitor segítségével nézzen körül a munkaterületen, és győződjön meg róla, hogy senki sem tartózkodik ott.

Ha a munkagépet rossz látási viszonyok között üzemelteti vagy mozgatja, előfordulhat, hogy nem tud meggyőződni a munkaterület állapotáról. Vizsgálja meg és távolítsa el a munkagép környékéről azokat az akadályokat, amelyek megsérülhetnek, és tartsa távol a többi dolgozót és a járókelőket a munkaterülettől.

Ellenőrizze a berendezéseket, és azonnal javítsa meg a kilátást segítő eszközöket.


        A munkavégzés helyszínére vonatkozó szabályok

•      Ha a megfelelő láthatóság nem biztosítható, vegyen igénybe zászlós segítőt. A kezelőnek nagyon kell figyelnie a jelzésekre, és követnie kell a zászlós segítő utasításait.

•      Jelzéseket csak egyetlen zászlós segítő adhat.

•      Sötét helyeken történő munkavégzéskor kapcsolja be a gép üzemi fényeit és első lámpáit. Szereljen fel további világítóeszközöket a területen.

•      Ha köd, hó, eső vagy homokvihar miatt rosszak a látási viszonyok, hagyja abba a munkavégzést.

•      A munka megkezdése előtt ellenőrizze a gépen lévő tükröket és a hátsó kamerát (ha a felszereltség része). A jó kilátás biztosításához tisztítson le minden szennyeződést, és végezze el a beállításokat.

Ha rossz látási viszonyok között dolgozik vagy halad a munkagéppel, tartsa be a munkavégzés helyszínére vonatkozó fenti szabályokat.

Előfordulhat, hogy a kilátást segítő eszközöket nem lehet úgy beállítani, hogy a gép teljes környezete látható legyen. További óvintézkedéseket kell tenni (például zászlós segítő, barikádok stb.) annak érdekében, hogy a többi dolgozót és a járókelőket távol tartsa a munkaterülettől.

 

        Indítókábeles indítás és az akkumulátor töltése

Kövesse az alábbi utasításokat a robbanás és a tűzesetek megelőzése érdekében, amikor indítókábeleket csatlakoztat az akkumulátorhoz:

•      Kapcsoljon ki minden elektromos berendezést, mielőtt az akkumulátorhoz vezetékeket csatlakoztatna. Ebbe beletartoznak az akkumulátortöltő, illetve a segédindító berendezés elektromos kapcsolói is.

•      Ha egy másik gépről vagy járműről indítja a munkagépét, azok ne érjenek egymáshoz. Viseljen védőszemüveget és kesztyűt az akkumulátorok csatlakoztatásakor.

•      A két 12 voltos akkumulátorból álló 24 voltos akkumulátoregységek között egy kábel köti össze az egyik akkumulátor pozitív (+) érintkezőjét a másik akkumulátor negatív (-) érintkezőjével. A segédindító- vagy töltőkábel csatlakoztatását a nem sorosan csatlakoztatott pozitív (+) érintkezők, valamint az indító akkumulátor negatív (-) pólusa és a töltendő/indítandó gép fémváza között kell elvégezni. A töltendő/indítandó gép fémvázához futó indítókábel végét a lehető legmesszebbre kell elhelyezni az akkumulátortól..

•      Az összekötéskor először mindig a pozitív (+) kábelt csatlakoztassa, szétkapcsoláskor pedig először a negatív (-) kábelt vegye le.

 

A motor indítása

A munkagépet csak a kezelő ülésében ülve, bekötött biztonsági övvel működtesse.

A kezelőszerveket csak akkor működtesse, ha a motor jár.

Nyílt terepen lassan haladjon a géppel, és ellenőrizze, hogy az összes kezelőszerv és védőberendezés megfelelően működik-e.

•      Ellenőrizze a munkaeszköz és a haladási rendszer működését.

•      Ellenőrizze, hogy nincs-e valamilyen probléma a munkagéppel. Ellenőrizze a szokatlan hangokat, rezgést, hőt, szagot vagy a mérőműszerek nem megfelelő kijelzéseit. Ellenőrizze, hogy nincs-e olaj- vagy üzemanyag-szivárgás.

•      Bármilyen probléma észlelése esetén állítsa le az üzemeltetést, és azonnal végezze el a javításokat.

A munkagép vezetése vagy üzemeltetése közben ne használjon mobiltelefont a kezelőfülkében.

A munkagép működtetése közben ne dugja ki a kezét vagy a fejét az ablakon.

•      Ne kísérelje meg a motor beindítását úgy, hogy a motorindító áramkört rövidre zárja. Ez súlyos vagy halálos sérülést, illetve tüzet okozhat.

•      A motor beindításakor a duda megszólaltatásával figyelmeztesse a munkaterületen tartózkodó személyeket.

Ha figyelmeztető címke vagy „TILOS ELINDÍTANI” feliratú címke van akasztva a vezérlőkarra (botkormányra), ne indítsa be a motort és ne mozgassa a kart.

•      Ne engedje a többi dolgozót vagy a járókelőket a felemelt gém alatt járni vagy ott állni, ha az nincs megfelelően alátámasztva.

Ha hideg időben indítja be a motort, a kipufogócsőből „fehér motorkipufogó füst” távozhat, amíg a motor el nem éri a normális működési hőmérsékletét.

Ezen kívül fehér üledék képződhet a motorolaj betöltési nyílásánál, a motorban található vízgőz miatt. Ezek a körülmények nem befolyásolják a motor teljesítményét, és nem károsítják a motort vagy a kipufogórendszer részeit.


Haladás

A munkagéppel való haladáskor mindig kapcsolja be a világítást, és gondoskodjon minden, a figyelmeztető jelzésekkel és jelekkel kapcsolatos szövetségi, állami és helyi törvény és szabályozás betartásáról.

Ha a munkagép haladása közben leáll a motor, és a munkagép nincs vészhelyzeti kormányrendszerrel felszerelve, lehetetlenné válik a kormányrendszer használata és a munkagép mozgásának vezérlése.

Ne használja a vezérlőszelep karját (botkormány) haladás közben.

Engedje le a munkaeszközt, hogy az a földtől 400 mm-re (16 hüvelykre) legyen.

Soha ne hajtson rá olyan akadályokra vagy meredek lejtőkre, amelyek jelentősen megdönthetik a munkagépet. Kerülje meg a legalább 10°-os dőlést okozó lejtőket vagy akadályokat.

Kerülje a hirtelen kormányzást. A munkaeszközök a talajhoz ütközhetnek, ami kárt okozhat a munkagépben vagy a környező szerkezetekben.

Ha durva talajon halad, lassan menjen, és kerülje a hirtelen irányváltoztatásokat.

Ügyeljen a megengedett vízmélységre. További információ az útmutató „Munkavégzés vízben” című részében található, a 3-25. oldalon.

Ha hidakon vagy műtárgyakon halad át, mindig ellenőrizze, hogy a műtárgy vagy a híd elbírja-e a gép súlyát. Hidakon vagy műtárgyakon soha ne lépje túl a megengedett maximális terhelést.

Fontos szem előtt tartani, hogy a munkagép a közlekedés többi résztvevőjéhez képest egy lassan mozgó, széles jármű, amely forgalmi fennakadásokat okozhat. Figyeljen a munkagép mögött közlekedőkre, és engedje, hogy megelőzzék Önt.

A munkagép vagy a munkaeszközök működtetése előtt mindig vegye figyelembe az alábbi óvintézkedéseket a súlyos vagy halálos sérülések elkerülése érdekében.

•      Ha meg kívánja változtatni a haladási irányt előremenetből hátramenetbe vagy fordítva, előbb lassítson le és álljon meg.

•      Szólaltassa meg a dudát a területen tartózkodó személyek figyelmeztetésére.

•      Győződjön meg róla, hogy a gép környékén senki sem tartózkodik. A gép mögött korlátozottan belátható területek találhatók.

•      Ha a munkagépet rossz látási körülmények között üzemelteti, kérjen meg valakit, hogy irányítsa a helyszín forgalmát.

•      Ne engedje, hogy illetéktelen személyek a munkagép fordulási sugarában vagy haladási útjában tartózkodjanak.

 

Az óvintézkedéseket akkor is vegye figyelembe, ha a tolatásjelző és a tükrök be vannak szerelve.

•      Ellenőrizze a tolatásjelző egység megfelelő működését, valamint a tükrök tisztaságát, épségét és megfelelő beállítását.

•      Mindig rögzítse a kezelőfülke ajtaját vagy ablakait a megfelelő helyzetben (nyitva vagy zárva).

•      Olyan helyszíneken, ahol előfordulhatnak repülő vagy lezuhanó tárgyak, illetve tárgyak találhatják el a vezetőfülkét, ellenőrizze az ajtó és az ablakok biztonságos bezárását. Szereljen be további védőberendezéseket, ha az adott alkalmazás azt megköveteli.

Menet közben soha ne fordítsa az indítókapcsolót ki állásba. Ez meggátolhatja a kormányvezérlés működését.

Menet közben ne használja a munkaeszközöket.

Soha ne hajtson rá akadályokra vagy meredek lejtőkre úgy, hogy a gép jelentősen megdőljön. Kerülje az olyan lejtőket és akadályokat, amelyeken a munkagép 10 foknál nagyobb mértékben dől meg jobbra vagy balra, illetve 30 foknál nagyobb mértékben dől meg elölről hátrafelé.

Ha durva talajon halad, lassan menjen, és kerülje a hirtelen irányváltoztatásokat.

Legyen tisztában a megengedett talajnyomással. A munkagép talajnyomása a munkaeszköztől és a rakománytól függően változhat.

Tartsa szem előtt a munkaeszközök magasságát és hosszát.


Emelés és ásás

A munkagéppel történő munkavégzés vagy a közúti közlekedés során a kezelő a felelős a szállított teherért.

•      Tartsa a terhet biztonságosan, hogy az a munkavégzés során ne essen le.

•      Ne lépje túl a munkagép maximális terhelését. A munkagép működését befolyásolja, ha a túl nagy teher vagy a különféle munkaeszközök miatt megváltozik a gép súlypontja.

A terhek biztonságos emeléséhez a kezelőnek és a helyszínen dolgozóknak figyelembe kell venniük a következő tényezőket.

•      A talajviszonyok.

•      A munkagép kiépítése és munkaeszközei.

•      Tömeg, emelési magasság és emelési sugár.

•      A teher megfelelő rögzítése.

•      A függő teher megfelelő kezelése.

Mindig figyeljen a teherre.

Ne engedje le vagy állítsa meg hirtelen a munkaeszközt.

•      Ne mozgassa a kanalat a személyzet, a járókelők, illetve a billenőkocsi vagy más szállítójármű kezelőjének ülése fölé. A teher kiborulhat a kanálból, a kanál pedig hozzáérhet a billenőkocsihoz vagy a berendezésekhez, ami anyagi kárt, illetve súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

 

Ásás túlnyúló részek alatt

Ne ásson túlnyúló részek alatt. A túlnyúló rész a gépkezelőre eshet, és súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

Meredek, túlnyúló részek kialakulása előtt helyezze át a munkagépet egy másik ásási területre. Tartsa szem előtt a munkagép magassági és távolsági korlátait, és a munkavégzés közben ezek szerint tervezzen. A munka befejezése előtt a túlnyúló részektől távol állítsa le a munkagépet.

 

Ásás a rakodó alatt

Soha ne ásson a munkagép alatt. A munkagép alatt beomolhat a föld. Emiatt a kerekes rakodó eldőlhet vagy felborulhat, ami a gépkezelő súlyos vagy halálos sérüléséhez vezethet. A mély aknák, árkok vagy magas falak mentén végzett munkához támasztóbakokra lehet szükség, különösen nagy esőzések vagy tavaszi olvadás után.


Munkálatok lejtőn

Amikor lehet, egyenletesen ásson a munkaterületen, és próbálja meg fokozatosan kiegyenlíteni a meglévő lejtőket. Ha nem lehet kiegyenlíteni a területet vagy nem lehet elkerülni a lejtőn való munkavégzést, ajánlott csökkenteni a terhelés méretét és ciklussebességét.

Lejtős felületeken a munkaciklus elkezdése előtt gondosan válassza meg a munkagép helyét. Mindig kösse be a biztonsági övet. Ügyeljen az instabil helyzetek elkerülésére. Soha ne helyezze például a kanalat a gép völgy felőli oldalára, amikor a lejtőre merőlegesen áll. Ne nyújtsa ki teljesen a kanalat a völgy felé. Szintén veszélyes lehet, ha a kanalat túl magasra és túl közel emeli a munkagéphez, amikor a munkagép az emelkedő felé néz.

Ha lehetséges, a lejtőn egyenesen felfelé vagy lefelé haladjon a géppel. Tartsa a munkagép súlyosabb végét az emelkedő felé. Kerülje a lejtőn a keresztirányú haladást.

Dombokon, töltéseken vagy lejtőkön való haladáskor a kanál legyen kb. 400 mm-rel (16 hüvelykkel) a talaj felett. Veszély esetén gyorsan engedje le a kanalat a talajra, segítve azzal a gép megállását.

Ne közlekedjen füvön, lehullott faleveleken vagy nedves fémlemezeken. A munkagép akár enyhe lejtőn is lecsúszhat. Kis sebességgel, csak egyenesen felfelé vagy egyenesen lefelé haladjon a munkagéppel a lejtőn.

Lejtőn ne változtassa meg a haladás irányát. Ez a gép felborulásához vagy oldalra csúszásához vezethet.

Ha a lejtőn nem megfelelően üzemelteti a munkagépet, az felborulhat. A munkaeszközök lejtőn való használatakor legyen elővigyázatos.

Ha a munkagép a lejtőn csúszni kezd, azonnal engedje le a terhet, és úgy kormányozza a gépet, hogy a lejtőn lefelé haladjon.

Legyen óvatos és kerülje az olyan talajviszonyokat, amelyek a gép felborulását eredményezhetik. Dombos terepen, töltéseken és lejtőkön a gép felborulhat. Ugyancsak felborulhat, amikor árkokon, bukkanókon vagy más váratlan akadályokon halad át.

Vigyázzon, hogy ne veszítse el uralmát a gép fölött. Ne terhelje meg a gépet a terhelhetőségi határán túl.

•      Lejtőn ne forduljon meg, és ne haladjon keresztirányban. A munkagép pozíciójának megváltoztatásához mindig menjen le a lejtőről egy sík helyre, ezután menjen fel újra a lejtőre.

 

Vontatás

Másik jármű vontatása esetén a vontatókötelet az ellensúlyon található vontatócsapra kell rögzíteni a jármű végén.

A munkagép csak vészhelyzetben használható vontatáshoz.

Ne vontasson gépet 10 km/h (6 mérföld/óra) sebességnél gyorsabban és 10 km-nél (6 mérföldnél) nagyobb távolságra. Ez megelőzi a munkagép sebességváltójának a kenés hiánya miatti károsodását.

 

Amikor másik járművet vontat közúton, foganatosítsa a szükséges megelőző óvintézkedéseket, tudatva más járművekkel és személyekkel, hogy másik jármű vontatását végzi. Használjon jelzést, forgó jelzőfényt vagy vészvillogót.

 

Ha a rakodót másik jármű vontatja és a motor nem indul, távolítsa el az első és hátsó hajtótengelyt, ellenkező esetben a sebességváltó megfelelő kenés nélkül forog, ami a sebességváltó meghibásodásához vezethet. A hajtótengelyek eltávolítása előtt húzza be a rögzítőféket, és ékelje ki a kerekeket.

Ha a motor elindítható, és a kormánykerék és a fékek megfelelően működnek, kérjen meg valakit, hogy szálljon be a vontatni kívánt munkagépbe, és kormányozza azt.

Jármű vontatása előtt győződjön meg arról, hogy ellenőrizte a következőket:

•      Ellenőrizze a munkagép és a vontatni kívánt jármű tömegét. Győződjön meg arról, hogy a munkagép elegendő fékkapacitással rendelkezik a vontatott jármű megállításához.

•      Ellenőrizze, hogy a vontatott jármű fékezhető és kormányozható-e. Ha nem, ne engedje, hogy bárki utazzon a vontatott járműben.

•      Ellenőrizze, hogy a vontatókötél vagy a vontatórúd nem sérült-e, és győződjön meg arról, hogy elég erős a munkához.

•      Amikor lejtőn lefelé kell haladnia, hátul másik vontatójárművet kell használni a további fékezés érdekében.


A súlyos vagy halásos sérülések megelőzése érdekében vontatáskor mindig kövesse az alábbiakat:

•      Tartsa be a kézikönyvben szereplő utasításokat.

•      Ha a vontatásban több személy is részt vesz, az előkészületek során egyeztessék az alkalmazandó          kézjeleket, és kövessék azokat megfelelően.

•      A drótkötelet mindig a jobb és a bal oldali kampókhoz csatlakoztassa, és rögzítse azokat.

•      Ha a munkagép motorja nem indul vagy hibás a fékrendszer, vontatás előtt mindig vegye fel a                  kapcsolatot a gép forgalmazójával.

•      A vontatás során soha ne menjen a vontatást végző és a vontatott jármű közé.

•      Meredek lejtőn ne végezzen vontatást. Válasszon olyan helyet, ahol a lejtés mérsékelt. Ha erre nincs mód, akkor intézkedjen a lejtő csökkentéséről, mielőtt a vontatást megkezdené.

•      A munkagép vontatásakor mindig használjon megfelelő vontatási teherbírású drótkötelet.

•      Ne használjon összecsomósodott, foszlott vagy elvékonyodott drótkötelet. A drótkötél kezelése során        viseljen bőrkesztyűt.

•      Egy másik munkagép vontatásához ne használjon könnyű vontatókampókat.

•      Ellenőrizze, hogy a vonószemek és a vontató eszközök megfelelnek-e a vontatás igénybevételének.

•      Drótkötelet csak vonórúdhoz vagy függesztőszerkezethez csatlakoztasson.

•      Haladjon lassan a munkagéppel, és legyen óvatos, nehogy hirtelen megterhelje a drótkötelet.

 

Munkaeszköz

Senkinek ne engedje, hogy bármilyen munkaeszközön, például kanálon, villán vagy polipmarkolón utazzon. Fennáll a leesés és/vagy a zúzódás veszélye, ez pedig súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

•      Ne próbáljon meg a villa vagy a polipmarkoló csúcsával felemelni tárgyakat. Ez károsíthatja a                    munkagépet, de személyi sérülést is okozhat, ha a felemelt tárgy kiesik a munkaeszközből.

•      Ne használja a munkaeszközök ütőerejét bontási munkálatokhoz. Ez károsíthatja a munkaeszközt, az        összetört anyagok kirepülhetnek, vagy a gép felborulhat. Ez súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

 

Munkaeszköz leeresztése leállított motor mellett

Mielőtt leállított motor esetén leengedné a munkaeszközt, küldje el a dolgozókat és a járókelőket a munkaeszköz környékéről. Az alkalmazandó eljárás a leengedett munkaeszköz típusától függ. Vegye figyelembe, hogy a legtöbb rendszer nagynyomású folyadék vagy levegő használatával emeli fel és engedi le a munkaeszközöket. A munkaeszköz leengedése során nagynyomású levegő, hidraulikus nyomás vagy egyéb más közeg szabadul fel.

Viseljen megfelelő egyéni védőfelszerelést, és kövesse a vonatkozó eljárásokat.

 

A gém és kanál által okozott sérülések vagy halálesetek veszélyének megelőzése

 

Munkagép működtetésekor vagy javításakor senki sem tartózkodhat a munkaterületen vagy a javítási területen. Az üzemeltető és szervizelő szakembereknek körültekintően kell dolgozniuk a munkagép, különösen a gém, a kanál és a csuklóillesztés közelében.

Az elülső szerkezet váratlan leesése súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

 

1.     A munkagép működtetésekor senki nem léphet a munkaterületre. Egy hidraulikus tömlő                           meghibásodása miatt hirtelen leeső elülső szerkezet súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

2.     A munkagép leállításakor vagy parkolásakor engedje le az elülső szerkezetet a földre. Ellenkező              esetben egy hidraulikus tömlő meghibásodása miatt hirtelen leeső elülső szerkezet súlyos vagy                halálos sérülést okozhat.

3.    Ha a munkagépet felemelt elülső szerkezettel javítja vagy vizsgálja, stabilan támassza meg az elülső        szerkezetet. Kitámasztó szerkezet elhelyezésekor ellenőrizze annak besorolását, és hogy hitelesítve          van-e a szerkezet tömegének alátámasztására.

Az emelőkar-szerkezet és a kitámasztás közötti nagy nyomás miatt a kitámasztás megcsúszhat, így a gém leesése halálos vagy súlyos sérülést okozhat. A kitámasztó szerkezetet mindig szilárd és egyenletes talajra helyezze.

Kitámasztó szerkezetet kell használni az elülső tömlők leválasztásakor vagy az elülső szerkezethez kapcsolódó egyéb mechanikus alkatrészek eltávolításakor. Az elülső hidraulikus hengerekből magasnyomású olaj spriccelhet ki, ami az emelőkar hirtelen leereszkedéséhez, illetve a munkaeszköz mozgásához vezethet, ami súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

A nyomás alatt lévő olaj felsértheti a bőrt, és halálos vagy súlyos sérülést okozhat.

Ha a folyadék érintkezésbe lép a bőrével vagy a szemével, azonnal forduljon szakorvoshoz.

 A motor leállítása

 

 

A motor indítókapcsolóját fordítsa „KI”  helyzetbe, majd vegye ki a motor indítókapcsolójából a kulcsot.

Mielőtt leállított motor esetén leengedné a munkaeszközt, küldje el a dolgozókat és a járókelőket a munkaeszköz környékéről. Az eljárás során nagynyomású levegő vagy hidraulikus nyomás szabadul fel a munkaeszköz leengedése érdekében.

Ha a munkagépet terhelés alatt üzemeltette, ne állítsa le azonnal a motort. Az azonnali leállítás a motor alkatrészeinek túlmelegedését és gyors elhasználódását okozhatja.

A munkagép leállítása után járassa a motort legalább öt (5) percig, mielőtt kikapcsolná. Ez lehetővé teszi, hogy a motor forró részei elkezdjenek fokozatosan lehűlni.

•      Felemelt teher esetén ne hagyja el a kezelő ülését.

 

A munkagép leállítása

A munkagépet szilárd, egyenes talajon, forgalomtól, magas falaktól, töltésektől, kiáradó víztől távol állítsa le. Ha elkerülhetetlen a lejtőn való parkolás, a kerekek kiékelésével akadályozza meg a mozgást. A kanalat vagy a munkaeszközöket a nem kívánt vagy véletlen elmozdulás megakadályozása érdekében engedje le teljesen a talajra, vagy helyezze egy megfelelő nyeregbe.

Ha közúton parkol, tegyen ki korlátot, torlaszt, táblákat, jeleket, zászlókat vagy fényeket, illetve bármi egyéb módon is lehetővé teheti az arra haladó forgalomnak, hogy tisztán lássa a munkagépet. Helyezze el úgy a gépet, illetve az azt jelző tárgyakat, hogy azok ne akadályozzák a forgalmat.

Ha az elülső munkaeszköz már le van engedve az éjszakai tárolási helyzetbe, és minden kapcsoló és vezérlő „KI” állásban van, a vezérlőrendszer lezáró kapcsolóját ha van „KI” helyzetbe kell állítani.

Ez vezérlés funkciót is letiltja. Mindig zárja be a vezetőfülke ajtaját és zárjon le minden berendezést, hogy illetéktelen személyek ne tudják üzemeltetni a munkagépet. A hidraulikarendszer nyomás alatt marad, ha a nyomástároló fel van töltve, még akkor is, ha a motor nem jár. A nyomástároló nyomásának rövid időn belül (körülbelül egy perc) csökkennie kell. Amíg a hidraulikarendszer nyomás alatt van, a hidraulikusan működtetett munkaeszközök és a gép kezelőszervei még működőképesek maradnak.

A gép elmozdulhat, ha a kezelőszerveket megmozdítja. Ez súlyos vagy halálos sérülést okozhat.

A hidraulika-rögzítő kapcsolót ha van mindig állítsa zárolt helyzetbe, mielőtt leállítja a motort, illetve közvetlenül azután, hogy a motor leállt.


Állapotmegóvás/a munkagép tárolása

Végezze el az alábbiakat, ha a munkagépet több, mint 1 hónapra le kívánja állítani.

 

Feltételek

Szükséges karbantartás

Tisztítás

Az egész gépet nagy nyomású vízzel mossa le. Ellenőrizze, nincsenek-e sérült, laza, vagy hiányzó alkatrészek.

Kenés

Végezze el az összes napi kenési műveletet.

Vonja be vékony könnyűolaj-réteggel az időjárásnak kitett fémfelületeket, például a hidraulikus dugattyúk rúdjait stb.

Vonja be vékony könnyűolaj-réteggel az összes vezérlőrudazatot és a vezérlőhengereket (szabályozószelepek orsóit stb.).

Akkumulátor

Fordítsa „KI” helyzetbe az akkumulátorleválasztó kapcsolót.

Hűtőrendszer

Ellenőrizze a hűtőfolyadék gyűjtőtartályában, hogy a rendszerben megfelelő szinten áll-e a fagyálló.

90 naponként hidrométerrel ellenőrizze a hűtőfolyadék védőképességét, fagyálló fokának értékét. Szükség szerint töltsön utána hűtőfolyadékot.

Hidraulikarendszer

Havonta egyszer indítsa be a motort,

 

1.     Végezze el a fenti lépéseket.

2.     Mossa le a motort, és a rozsdásodás elkerülése érdekében kezelje a festetlen felületeket.

3.     A rozsdásodásnak kitett alkatrészeket kezelje rozsdagátló szerrel, végezze el a munkagép alapos             kenését és zsírozza meg a festetlen felületeket, például az emelő és döntő munkahengereket, stb.

4.     Töltse tele az üzemanyagtartályt és a hidraulikaolaj-tartályt.

5.     Takarja le a kipufogócsövet (ha a szabadban állítja le a gépet).

6.     Ellenőrizze, hogy a hűtőfolyadék a várható legalacsonyabb hőmérsékletnek megfelelő koncentrációjú.

7.     A munkagépet vízszintes, szilárd talajon állítsa le, ahol nem &aacu